Oraganik Gıda Nedir?
Herkesin temiz ve sağlıklı gıdaya erişim hakkı vardır. Fakat dünyamızdaki tarım uygulamaları uzun yıllardır buna izin vermemektedir. Bu yüzden organik gıda kavramı doğmuştur. Organik gıda, ilaç kullanmadan, temiz bir toprakta ve çevrede, hibrid veya GDO’lu olmayan tohumdan yetiştirilmiş ürün demektir. Organik hayvansal ürünlerde ise hayvanın beslenmesinde, büyümesinde, kimyasal olmayan içerikler ve GDO içermeyen ürünler kullanılması şartı ile organik kabul edilmektedir. Organik gıda yetiştirilmesi bağımsız kuruluşlarca ve devletlerin tarım bakanlıklarınca denetlemeye tabi olarak sertifikalandırılıp yetiştirilmektedir. Organik gıdanın birçok aşamasında sıkı bir kontrolden geçirilerek tüketiciye ulaştırılması sağlanmaktadır.
Birçok gıda organik olarak üretilmekte veya organik üretilen sebze, meyve, süt ürünleri, hayvansal ürünler kullanılarak son tüketiciye ulaşacak şekilde organik gıdayı bozmayacak ambalajlama tekniği ile paketlenmektedir. Organik gıdayı dış görünüşünden anlamak pek mümkün değildir. Kokusu ve tadından genelde anlaşılmaktadır. Bir de ambalajı üzerindeki organik gıda üretim sertifikası ve numarasından sorgulama yaparak hangi aşamalarda üretildiğine göz atabilirsiniz.
Köy ortamında veya tarlada ilaç ve katkı maddesi kullanılmadan yetiştirilen her gıda organik değildir. Çevresel ortamdaki havadan aldığı kimyasal ve ağır metaller de gıdanın organik olmasını önler. Sulandığı suyun içeriğinden kullanıldığı gübreye kadar birçok içerik organik gıdaya etki eder. Sıkı bir denetimden geçerek üretilmesi bu yüzden organik olması için gereklidir.
Organik olduğu söylenen mamul veya yarı mamul ambalajlanmış gıdaların üretiminde kullanılan organik içeriklerin de sertifikalı olduğunun ispatlanması şarttır. İçeriklerden bir tanesinin bile organik şekilde üretimi yapılmaması üretilmiş paketli gıdayı organik olmaktan çıkaracaktır.